Shiatsu

Shiatsu is een Japanse lichaamstherapie die berust op de principes van de eeuwenoude Oosterse geneeswijze. Centraal hierin staat het concept van Chi, levensenergie of vitale kracht. De Chi stroomt door het hele lichaam via een netwerk van energiebanen, de meridianen. Dit netwerk weerspiegelt de fysieke en geestelijke conditie. Een vrije, ongehinderde energiestroom is essentieel voor een goede gezondheid en een gevoel van welzijn. De belangrijkste kwaliteit van Shiatsu is het herstellen en versterken van de energiecirculatie door het zelfgenezend vermogen van het lichaam aan te spreken. Behandeling werkt preventief op het behoud van de gezondheid en verlicht en herstelt klachten zoals vermoeidheid, spijsverteringsproblemen, rug-, nek-, en schouderklachten, hoofdpijn en emotionele spanningen. Shiatsu biedt ontspanning, vitaliteit en een gevoel van harmonie met jezelf en je omgeving.

Toepassing

Shiatsu betekent letterlijk vinger- of duimdruk. Deze druk wordt ingegeven door het inleunen van lichaamsgewicht (zonder spierkracht) waarbij de behandelaar niet alleen zijn handen maar ook ellebogen, knieën en voeten gebruikt. Verdere technieken zijn manipulaties zoals rotaties, strekkingen, kloppen en wiegen.

Houding

Bij Shiatsu is veel aandacht voor de kwaliteit van de aanraking en houding van de beoefenaar, zowel innerlijk als uiterlijk. Bekwaming in Shiatsu is een ‘do’, een weg die ook een ontwikkeling, naast die van het ambacht, van jezelf in zich draagt. De nadruk ligt op het werken vanuit de Hara of Tantien, het buikgebied, het centrum van balans voor lichaam en geest. Cultivatie van een vitaal, neutraal, sensitief centrum stelt de beoefenaar in staat een wezenlijk contact met de ander te kunnen maken en effectieve behandelingen te geven.
 
Een behandeling vindt plaats op een futon of mat op de grond. De ontvanger draagt makkelijk zittende kleding.

Scholing Shiatsu

Een studie tot professioneel Shiatsu beoefenaar duurt in de regel drie of vier jaar in deeltijdvorm. Als afgestudeerde beoefenaar of student Shiatsu is er een aanbod van bij-/nascholingen bij diverse opleidingen.

Voor een overzicht van scholingen voor studenten en afgestudeerden bij Tamashi Trainingen, klik op Scholingen
 
Vanaf september 2021 zal een basisjaar Shiatsu worden aangeboden. Meer informatie volgt binnenkort.

Naast het docentschap van Maartje Huibers bij Tamashi Trainingen, is zij als (gast)docente verbonden aan de scholen Qing Bai, Zen Shiatsu en Total Health.  


© 2020 Tamashi Trainingen | Maartje Huibers