Chi Nei Tsang

CHI NEI TSANG - algemeen

Chi Nei Tsang is een tak van zelfhelend lichaamswerk binnen de het Universal Healing Tao, een wererldwijd verspreid CHi Kung systeem voor zelfcultivatie waarvan grandmaster Mantak Chia de grondlegger is. Chi Nei Tsang (CNT) valt uiteen in verschillende massagevormen. Chi Nei Tsang I, orgaanmassage, is de bekendste toepassing. Als over Chi Nei Tsang wordt gesproken, bedoelt men doorgaans CNT I, orgaanmassage.
 

Chi Nei Tsang I - Taoïstische Orgaanmassage

Ooit ontwikkeld door Taoïstische monniken uit het oude China als zelfhelende methode, is Chi Nei Tsang hedendaags een steeds bekendere toepassing. Letterlijk betekent CNT  “het bewerken van de energie van de interne organen”. De orgaanmassage maakt de buik op een zachte en diepe manier vrij van blokkades.

 
Navel
Volgens de Taoisten start het leven vanuit de navel. Via de navelstreng ontvang de foetus in de baarmoeder bloed, voeding en zuurstof en elimineert afvalstoffen. Van hieruit ontwikkelt het menselijk wezen zich volledig. Alle lichaamszones- en stelsels (bloedvaten-, lymfe-, zenuw- en spiersstelsel en het meridiaansysteem) zijn dan ook energetisch met elkaar verbonden via het navelgebied. Ook na de geboorte ontgiften organen zich langs deze weg. Het is via deze kosmische poort dat lichaam en ziel zich verenigen en we verbonden zijn met het universum: externe energieën worden hier getransformeerd tot vitale levenskracht.

Scholing Chi Nei Tsang

Tamashi Trainingen biedt scholingen CNT I, Orgaanmassage en CNT II, Winden Jagen aan. De training orgaanmassage wordt modulair aangeboden in twee modules van ieder vijf dagen, Basis en Vervolg, die separaat te volgen zijn. De jaartraining combineert de modules in een tiendaagse scholing. CNT  II, Winden Jagen is een vierdaagse scholing. Elke training rond je af met een certificaat van deelname van Tamashi Trainingen.
 
Certificatie tot CNT Practitioner I en II volgens het internationale Universal Healing Tao Systeem (UHTS) is mogelijk middels oefensessies, het schrijven van verslagen, testen en individuele Tao beoefening. Een certificaat van CNT I of CNT Practitioner wordt voorzien door UHT Internationaal vanuit Thailand. Als Senior Chi Nei Tsang I en II begeleidt en test Maartje Huibers het volledige traject tot Practitioner.  
 
Bij het volgen van de losse modules CNT I heb je gaandeweg de keuze tot certificeren tot CNT I Practitioner. Als je je direct inschrijft voor de jaartraining bewandel je het traject van certificatie volgens het UHTS. 


Toepassing
Chi Nei Tsang werkt in het centrum en is daarmee een directe en zeer effectieve toepassing. Waar veel lichaamswerkvormen vooral de extremiteiten behandelen, raakt CNT ons in onze kern waar de oorzaak van blokkades, ook elders in het lichaam, zijn oorsprong vindt. Alle buikorganen worden gemasseerd, de corresponderende orgaanpunten alias windpoorten, gelegen op de navelring, geopend en het lymfestelsel en bloedcirculatie gebalanceerd.

Chi Nei Tsang II - Winden Jagen

‘Zieke’ wind of wel energie beweegt zich volgens de Taoïsten volgens een twaalftal patronen in het lichaam. CNT 2, Winden Jagen, is een verdiepte, intense toepassing van CNT I waarbij de zieke wind bevrijd wordt. De paden worden vrijgemaakt door het dieper openen van de navel, het opbouwen van de Pakua en het masseren van CNT-reflexpunten die deels overeenkomen met de klassieke meridiaanpunten. Met inzet van de elleboog wordt de wind verzameld en in beweging gezet in de buik. Zodoende kan de wind het lichaam verlaten via de navel, ledematen of via de behandelende elleboog.

 

Chi Nei Tsang III – Tok Sen

Middels inzet van houten instrumenten worden alle pezen via een subtiele trilling bewerkt. De vibraties van de hamertechniek resoneren diep door in alle lagen van het lichaam: fascia, zenuwen, spieren, botten.

De toepassing is ingebed in de oude traditie van de Thaise meridianen (Sen Sib energiebanen) en de Tendino Musculaire Meridianen (TMM) vanuit de Chinese Geneeskunde.

CHI NEI TSANG IV – Karsai Nei Tsang

Veel stagnaties worden vastgehouden in het bekkengebied en de voortplantingsorganen. Massage geeft opnieuw doorstroming en een diep geaarde aanwezigheid in je basisenergie. Cursussen zijn in Tao Garden, Thailand, te volgen.

CHI NEI TSANG V – Life Pulse

Chi en bloed circuleren zij aan zij door het lichaam waarbij het bloed als voertuig voor Chi fungeert . Verminderde bloedcirculatie leidt tot toxische opstapeling in het lichaam. Door de  hart pulse te activeren in de navel en aorta en deze vervolgens te synchroniseren met de 52 vitale polsen in het lichaam verbetert de bloedtoevoer naar organen, optimaliseert de circulatie en revitaliseert het hele lichaam.

© 2020 Tamashi Trainingen | Maartje Huibers