CHI KUNG VOOR VOLWASSENEN

Chi Kung

“Op weg naar een vitaal lichaam, een open hart en een rustige geest“

Chi Kung is een Oosterse bewegingsleer om je energie, Chi, vrij te laten stromen.  Beoefening brengt meer vitaliteit, ontspanning en bewustzijn in je lichaam. Chi Kung kent verschillende stijlvormen en vormt een wezenlijk onderdeel van de Oosterse traditionele geneeswijzen. Tamashi Trainingen geeft trainingen Oosterse bewegingskunst in lijn met het Universal Healing Tao systeem geïntegreerd met ervaring uit andere Oosterse toepassingen zoals meridiaan-oefeningen, Do-In, Hara-cultivatie, zelfmassage en orgaanbewustzijn.

TAO

Het Taoïsme is een eeuwenoude spirituele traditie die staat voor de eenheid van alle natuurverschijnselen, een oneindig samenvloeiend geheel. De natuur weerspiegelt perfect onze oorspronkelijke staat van mens-zijn. Letterlijk betekent Tao ‘het pad’ of ‘de weg’. De Tao toont ons de weg naar een leven in eenheid, simpel, echt en natuurlijk. Door Taoïstische beoefening bewandel je het pad naar binnen, diep in je lichaam, om je ware natuur te verkennen.

UNIVERSAL HEALING TAO

Universal Healing Tao is een hedendaagse, praktische vertaling van het Taoïsme. De Tao ziet de mens als een eenheid in lichaam, ziel en geest waarbij Chi de stuwende (levens)kracht is. Door Chi-bevorderende oefeningen ben je in staat een gezond, vitaal lichaam op te bouwen en een gevoel van welbevinden en stabiliteit te ervaren. Dit vormt het fundament voor spirituele groei. Via liggende, zittende en staande Chi Kung oefeningen, meditaties en zelfmassage groei je naar een harmonische integratie van jezelf op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel niveau.

Grandmaster Mantak Chia bracht de Taoïstische overlevering in de jaren zeventig naar het Westen. Universal Healing Tao wordt momenteel wereldwijd onderwezen door leraren die zijn gediplomeerd volgens een gedegen certificatieprogramma. Jaarlijks reist Mantak Chia over de wereld om studenten te verbinden met de oorspronkelijke trilling van deze Taoïstische wijsheden aangevuld met moderne, wetenschappelijke inzichten.

Universal Healing Tao is de volledige naam van het systeem maar ook de namen Healing Tao en Universal Tao worden gebruikt.

Effecten


  • Een sterker en vitaler lichaam

  • Betere werking van alle lichaamsstelsels waaronder ademhaling, spijsvertering, bloedcirculatie, lymfe- en zenuwstelsel en energiecirculatie.

  • Meer ontspanning, minder stress en rust in het hoofd.

  • Verminderen en voorkomen van klachten zoals vermoeidheid, stress, rug-, nek- en schouderklachten, buikklachten, hormonale disbalansen.

  • Een gevoel van harmonie, eenheid en centrering.

  • Meer bewustzijn en inzicht in je sabotage-patronen.

  • Meer richting en zingeving in je leven.

 

Oefeningen

De oefeningen zijn simpel en makkelijk en toegankelijk om in je dagelijks leven te integreren terwijl je wacht, doucht, werkt, auto rijdt…

Chi-beoefening is gericht op vrije, zuivere stroming van energie door het ontgiften, vermeerderen, conserveren, recycleren en transformeren van energie.  
Chi Zelfmassage:  Het wakker maken van je lichaam door masseren, trommelen, tokkelen.
Zes helende geluiden:  Het zuiveren van fysieke en emotionele spanningen en toxines via ademhaling, strekkingen en klanken die overeenstemmen met de vibratie in je organen.
Innerlijke Glimlach:  Meditaties die je blik zacht naar binnen richt om je lichaam gewaar te worden en je in een diep contact met jezelf brengt waardoor je rust, aanvaarding en ontspanning ervaart.  
IJzeren hemd Chi Kung en Tao Yoga:  Staande en liggende oefeningen die je interne structuur versterken vooral botten, pezen en spieren. Een ademende, sterke lichaamsstructuur geeft gronding en stabiliteit.
Hemelse Kringloop:  Circulatie van de energie door de kringloop, de basisstroom van Yin en Yang in ons lichaam, om deze te balanceren, te voeden en te recycleren.
Helende liefde: Transformeren van seksuele energie in vitale levensenergie om gezondheid en creativiteit te cultiveren.


Chi Kung voor volwassenen video's

Bonenzakje

De Taoïsten in de oudheid ontdekten de sterk ontgiftende werking van mungbonen bij uitwendig gebruik op het lichaam. Mungbonen kunnen hitte en afvalstoffen uit het lichaam afvoeren. De inzet van de mungbonen is veelzijdig te gebruiken bij klachten zoals constipatie, hoofdpijn, en het herstel en versterken van pezen en gewrichten. Ook is het algemeen verfrissend en vitaliserend om te kloppen als onderbreking voor of tijdens het werken in zithouding, autorijden of elk moment dat zich dagdagelijks aandient als je het zakje dichtbij je houdt.

Je kunt je hele lichaam kloppen: langs meridiaanlijnen, organen, spieren, pezen, gewrichten. Eventueel in combinatie met helende geluiden. Raadzaam is altijd af te sluiten met het helend geluid van het hart om de losgekomen hitte af te voeren.


Emoties

De Taoïstische visie beschouwt emoties als een vorm van energie. Deze energie is polair: De andere zijde van de emotie is de deugd. Emoties en deugden hebben aldus dezelfde energie met een andere lading. Het doel is om emoties intern te transformeren in deugden. Een deugd is een natuurlijke (ziels)kwaliteit die uitdrukking geeft aan jouw oorspronkelijk wezen. De energie van de emotie en deugd wordt weerspiegeld in de organen. De klanken komen overeen met de resonantie/frequentie van het orgaan. Door het maken van de klank zuivert het orgaan, kan het beter haar natuurlijke functie uitoefenen en komt er meer ruimte voor de deugden. Door bewustzijn in de organen te cultiveren leren we onszelf beter kennen op zowel fysiek als geestelijk niveau.

Dit fragment is onderdeel van Pakket 1: Helende Geluiden. Wil je je verder verdiepen in de overige klanken en een naslagwerk ontvangen, klik dan hier om dit pakket aan te schaffen en onder andere deze video helemaal te bekijken.


Helend geluid voor het Hart

Het maken van het helend geluid van het Hart helpt je om gevoelens van haat en het onvermogen liefde te ervaren te transformeren. Zo kun je weer liefde, levenslust, respect, enthousiasme en gelukzaligheid ervaren.
 
Deze klank  is wellicht de belangrijkste klank van alle geluiden. De hartklank die behoort bij het element VUUR helpt om algemeen  hitte af te voeren tijdens het doen van oefeningen of op elk moment dat je energie ‘te hoog’ zit tijdens de dag. Ook wordt het hart nog eens extra belast doordat zij als finale loosplaats dient voor elke andere emotie die voortkomt uit de disbalans van de andere organen. Dus veelvuldig de hartklank maken is altijd goed!

Dit fragment is onderdeel van Pakket 1: Helende Geluiden. Wil je je verder verdiepen in de overige klanken en een naslagwerk ontvangen, klik dan hier om dit pakket aan te schaffen.


Rugbewustzijn

Deze oefening versterkt je aanwezigheid in het energieveld aan de achterzijde van je lichaam. Het gevoel van achter jezelf te staan, je veilig te voelen en je angsten onder controle te hebben wordt gevoed. Meer ontspanning, vitaliteit en een gevoel van gegrond zijn in je onderste Tantien, je buikgebied.

De oefening  geeft inzicht in de oorsprong van eventuele rugklachten en kan deze helpen verlichten.  Zit bij voorkeur op een stoel in één lijn met de as tussen Hemel en Aarde, boven-onder omdat je het veld van boven naar beneden toe opbouwt.  De oefening is  meditatief, yin van aard  dus ook heel geschikt om ’s avonds te doen in afbouw naar de nacht.


De films Introductie emoties en Helend geluid voor het Hart  zijn  beide onderdeel van Pakket 1: Helende Geluiden. Wil je je verder verdiepen in de overige klanken en een naslagwerk ontvangen, klik dan hier om dit pakket te aan te schaffen via Trainingsaanbod.

© 2020 Tamashi Trainingen | Maartje Huibers